Biologija vuka

Vuk je velika zvijer koja pripada obitelji kanida. Društvena je vrsta i živi u skupinama koje se nazivaju čopori. Čopori su teritorijalni, a njihova veličina može uvelike varirati ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su dostupnost hrane, kvaliteta staništa ili ljudski progon.

Sezona parenja događa se u kasnu zimu i rano proljeće, a obično samo jedna ženka u čoporu rađa tijekom proljeća, iako su u nekim regijama zabilježena opažanja drugih reproduktivnih ženki u istom čoporu. Veličina legla može varirati od 1 do 11 mladunaca. Štenci počinju lutati s odraslim jedinkama unutar teritorija čopora u jesen.

Vukovi su uglavnom mesožderi, a njihova prehrana općenito ovisi  o dostupnosti plijena. Divlji papkari, poput srne, običnog jelena i divlje svinje, glavni su divlji plijen, ali mogu se hraniti i manjim plijenom.

Budući da divlji plijen može biti rijedak u nekim regijama, vukovi se mogu hraniti izvorima hrane povezanim s ljudima, poput stoke ili smeća.

Glavne prijetnje populacijama vukova su:

– Mali broj i izolacija u nekim regijama;
– Sukobi između čovjeka i vuka zbog uništavanja stoke i nedostataka mjera prevencije;
– Ljudska smrtnost povezana s krivolovom i lovom

Mladi vukovi se igraju. © UVS/ACHLI